בגרות לבתי ספר על־יסודיים N. סוג הבחינה: מדינת ישראל

בגרות לנבחני משנה

משרד החינוך התרבות והספורט

בגרות לנבחנים אקסטרניים

+

מועד הבחינה: חורף תשס״ה, 2005 מספר השאלון: 908653, 09

אנגלית

5 יחידות לימוד

הוראות לנבחן

- משך הבחינה: שלוש שעות
- מבנה השאלון ומפתח ההערכה: בשאלון זה חמישה פרקים.

- פרק ראשון - הבנת הנקרא (חלק ראשון) פרק הבנת הנקרא

10 נקודות הבנת הנשמע פרק שני

פרק שלישי – הבנת הנקרא (חלק שני) – 32 נקודות

תרגיל קלוז — 10 – נקודות פרק רביעי

פרק חמישי – משימות כתיבה <u>20 נקודות</u>

סה״כ — 100 נקודות

חומר עזר מותר בשימוש: מילון אוקספורד אנגלי-אנגלי-עברי

או מילון הראפס אנגלי-אנגלי-ערבי:

נבחן ייעולה חדשיי רשאי להשתמש <u>גם</u> במילון דו־לשוני: אנגלי-שפת־אמו / שפת־אמו-אנגלי.

השימוש במילון אחר טעון אישור הפיקוח על הוראת האנגלית.

<u>הוראות מיוחדות</u>:

- (1) כתוב את כל תשובותיך בגוף השאלון (במקומות המיועדים לכך).
- (2) כתוב את כל תשובותיך ב<u>אנגלית</u> וב<u>עט בלבד. אסור</u> להשתמש בטיפקס.
 - (3) בתום הבחינה החזר את השאלון למשגיח.

<u>הערות:</u> (1) גם נבחנים בבחינות משנה ונבחנים אקסטרניים <u>חייבים</u> להיבחן בפרק הבנת הנשמע.

(2) על כתיב שגוי יופחתו נקודות מהציון.

ההנחיות בשאלון זה מנוסחות בלשון זכר ומכוונות לנבחנות ולנבחנים כאחד.

בהצלחה!

/המשך מעבר לדף

PART I: READING COMPREHENSION (Section 1) (28 points)

Read the article below carefully and then answer questions 1-3.

TOO YOUNG TO WORK?

T

When Alden, Colorado started its transformation from a sleepy mountain town to a booming ski resort two years ago, local businesses and hotel owners weren't the only ones who benefited; so did 13-year-old Tim Brady and his friends. To their delight, a local supermarket began hiring kids to work two afternoons a week packing customers' groceries and taking them out to the parking lot. Everyone was happy: the youngsters got to supplement their pocket money and the shoppers got better service. However, the arrangement came to an abrupt end three months ago, when a local newspaper published an article accusing the supermarket of breaking the child labor law regarding the employment of minors under age 14. The supermarket had no choice but to fire the children.

П

Tim's father, local council member Mark Brady, is indignant. "For some mysterious reason," he said in an interview to a local radio station, "kids under 14 can be employed in a few select jobs, like modeling and acting, but they can't pack groceries. What strange standards did lawmakers use in order to determine which work is suitable for a child? Why are some extremely demanding jobs *not* prohibited, whereas far easier ones are?"

Brady believes the time has come to rethink the law and allow children to be employed in a wider, more sensible range of jobs.

Ш

To Brady's surprise, a letter he sent to several national newspapers generated considerable opposition. Many parents claimed that afternoon jobs would adversely affect their children's academic achievements. Brady rejects that argument. Those very same parents, he says, encourage their children to participate in extracurricular activities requiring just as many hours. He also insists that an after-school job is no less educational. "By earning and spending their own money kids gain independence and a sense of self-confidence. And what better way to teach responsibility than by requiring a child to fulfill the demands of a part-time job?"

IV

Undaunted by the response to his letter, Brady is carrying on his campaign. Next he plans to go on TV. "My message is clear and simple, and I intend to get it across to more and more parents," he says. "I'm sure eventually there will be sufficient public support to sway the authorities."

(Adapted from USA Today, January 2002)

/המשך בעמוד 3/

QUESTIONS (28 points)

Answer questions 1-3 as instructed, according to the context of the article. In question 2(b) circle the number of the correct answer.

PAY	CARE	EFUL ATTENTION TO GRAMMAR AND SPELLING.	
1(a)	COMI	PLETE THE SENTENCE.	
	In par	agraph I the writer explains why the supermarket	
	and w	hy it later	
			(6 points)
1(b)	What	complaint does Brady make regarding the packing of groceries?	
	COMI	PLETE THE SENTENCE ACCORDING TO PARAGRAPH II.	
	Even	though packing groceries is	······,
	it is		
		(QUESTION $1 = 12 \text{ points}$)	(6 points)
2(a)	COM	IPLETE THE SENTENCE ACCORDING TO PARAGRAPH III.	
	We o	an understand that Brady was surprised because he expected	
			(3 points)
2(b)	Wha	t is the purpose of the comparison Brady makes in paragraph III?	
	i)	To convince parents that extracurricular activities are important.	
	ii)	To explain why parents' objections are unjustified.	
	iii)	To convince children to work in the afternoons.	
	iv)	To explain why academic achievements are not very important.	(1 point)
		.4	

/המשך בעמוד 4/

09	- 4 - <u>אנגלית, חורף תשסייה, מסי 908653</u> ,
2(c)	According to Brady, children's afternoon jobs are similar to their other after-school activities. Give TWO similarities. (paragraph III) COMPLETE THE ANSWERS.
	(1) Both
	(2) Both
	(QUESTION 2 = 10 points)
3(a)	Give ONE way in which Brady has tried to call attention to the problem. ANSWER:
	(3 points
3(b)	Brady wants to "sway the authorities" (lines 27-28). According to the article, what will happen if he succeeds?
	ANSWER: (3 points
	(QUESTION $3 = 6$ points)

/המשך בעמוד 5/

אנגלית, חורף תשסייה, מסי 908653, <u>09</u>

- 5 -

Note: The exam continues on page 6.

/המשך בעמוד 6/

PART II: LISTENING COMPREHENSION (10 points)

INSTRUCTIONS TO EXAMINEES:

You are about to hear the text of your Listening Comprehension test, which will be spoken twice.

		* B	sefore the first broadcast, you may look at the questions.	
		* Y	ou may start answering the questions after the first broadcast.	
Answ	er ques	stion 4	(items a-f) according to the context of the interview you have just	t heard.
In ite	ms (a),	(d), (e	e) and (f), follow the instructions. In the other items, circle the nur	nber of
the co	orrect ar	nswer.		
			JUNK IN THE OCEANS	
4(a)	Acco	rding t	o Dr. Fisher, how is this year different from most previous years?	
	PUT .	AN X	BY THE TWO CORRECT ANSWERS.	
		i)	The sources of sea pollution have changed.	
		ii)	There is more junk on the beaches.	
		iii)	More people travel by ship.	
		iv)	The weather conditions are different.	
		v)	It is harder to study the oceans.	
		vi)	More things fell off ships.	
			(2	points)
4(b)	What	does I	Or. Fisher say about sea pollution that is caused by accident?	
	i)	It is	easy to prevent.	
	ii)	It is	caused mostly by factories and businesses.	
	iii)	It haj	ppens mostly in the summer.	
	iv)	It is 1	not the main kind of sea pollution.	
4(c)	Which	aspec	et of sea pollution worries Dr. Fisher the most?	
	i)	Its ef	fect on the water.	
	ii)	Its e	ffect on the animals	

- Its effect on humans. iii)
- iv) Its effect on the economy.

/המשך בעמוד 7/

+ <u>09</u>	- 7 - <u>אנגלית, חורף תשסייה, מסי 908653</u> ,	
4(d)	COMPLETE THE SENTENCE (<u>ONE</u> WORD).	
	According to Dr. Fisher, plastic is very	
		(2 points)
4(e)	Which solutions to the problem of pollution does Dr. Fisher talk about?	
	PUT AN X BY THE TWO CORRECT ANSWERS.	
	i) Collecting more junk.	
	ii) Limiting the number of ships.	
	iii) Punishing polluters more severely.	
	iv) Getting government support for recycling.	
	v) Organizing campaigns against pollution.	
	vi) Recycling more.	
		(2 points)
4(f)	COMPLETE THE SENTENCE.	
	Dr. Fisher believes that in the future the situation will	
		(2 points)
	(QUESTION 4 = 10 points)	

/המשך בעמוד 8/

PART III: READING COMPREHENSION (Section 2) (32 points)

Read the following report carefully and answer question 5.

ONE SPEED IS ENOUGH

I

Kate West hadn't ridden a bicycle for thirty years — until her husband bought her a Cruiser bike for her 40th birthday. Now she's happily riding around her neighborhood. "It makes me feel like a kid again," she says nostalgically.

n

Yes, Cruisers, the kids' favorites from the 1970s, are back. With fat tires, cushioned seats and high handlebars, these one-speed models are nothing like sophisticated 21-speed mountain bikes or sleek racing bikes. Nevertheless, they are becoming popular again — and no longer only with kids.

III

In the 1970s, some two thirds of all bikes sold were Cruisers. However, in the 1980s glamorous high-tech bikes came to dominate the market. Of course, these bicycles were extremely expensive. That's one reason for the renewed popularity of Cruisers. Another is that lots of people just want a leisurely ride with their family. "I don't need to go farther or faster than anyone else," says cruiser owner John Pavel. "So for me, comfort is the key."

IV

The new Cruisers are similar in size and structure to the earlier models and even easier to learn to ride. Originals from the 1970s are a rarity and can cost as much as \$1,000. However, most customers are happy to settle for the current Cruiser model, which, for a mere \$150, buys them one of the simpler pleasures of life.

(Adapted from "One Speed is Enough," U.S. News Online, May 10, 2004)

/המשך בעמוד 9/

Answer question 5 (items a-d) as instructed, according to the context of the report.

PAY CAREFUL ATTENTION TO GRAMMAR AND SPELLING.

5(a)	COMPLETE THE SENTENCE ACCORDING TO PARAGRAPH II.	
	Cruiser bikes are than the other type	s of bikes
	mentioned in paragraph II.	(2 points)
5(b)	COMPLETE THE SENTENCE ACCORDING TO PARAGRAPH III.	
	We can understand that in the 1980s, Cruisers	(3 points)
5(c)	Give THREE reasons for the popularity of Cruisers today. Take your answer paragraph III <u>and</u> paragraph IV. COMPLETE THE ANSWERS.	ers from
	(1) Cruisers	
	(2) Cruisers	
	(3) Cruisers	(9 points)
5(d)	The writer makes a comparison between the present and the 1970s. What is compared?	being
	PUT AN X BY THE TWO CORRECT ANSWERS.	
	i) Where Cruisers are sold.	
	ii) Who rides Cruisers.	
	iii) What Cruisers are made of.	
	iv) The production costs of Cruisers.	
	v) The price of rare Cruisers.	
	vi) The design of Cruisers.	(2 = ' ()
	(QUESTION $5 = 16 \text{ points}$)	(2 points)

/10 המשך בעמוד /

Read the newsletter below carefully and then answer question 6.

The Internet Education Community

Dear Subscriber,

+

Thank you for joining the Internet Education Community (IEC). As a member, you will receive our weekly newsletter recommending educational websites. Each section of the newsletter is devoted to a specific subject and contains websites suitable for younger and older learners. We welcome your suggestions for websites to be included in future editions.

Following are this week's recommendations:

READING

TEACH ME

10 www.teachme.com

This website offers an individualized course in basic reading skills for first and second grades. Intended for use at school or at home, it allows pupils to learn at their own pace. Subscription fees are a reasonable \$2 a week.

MUSIC

15 CLINTJAZZ

www.clintjazz.net

Jazz pianist Clinton Conrad offers piano students a chance to familiarize themselves with the techniques of playing jazz music. Conrad claims the 20-lesson course is suitable for all ages, and indeed advanced students are sure to benefit from it. However, beginners are unlikely to have the skills needed to complete the whole course.

SOUNDBOX

www.soundbox.mst

This outstanding website uses music clips, interviews and photographs to trace the development of popular music from the 1920s to the present. Much of the material is presented here for the first time, which makes the website well worth a visit.

ART AND DESIGN

DICT-ART

www.dictart.com

This online dictionary of art, created by art teacher Bernard Delane, contains clear and concise definitions of around 700 terms. For the moment, the visual presentation is disappointing. However, Delane is constantly updating the website and promises to add more illustrations and improve the quality of the existing ones.

/המשך בעמוד 11/

Answer question 6 (items a-f) as instructed, according to the context of the newsletter.

PAY	CAREFUL	ATTENTION	TO	GRAMMAR	AND	SPELLING.

6(a)	What do we learn about from lines 1-6?	
O(a)	i) The conditions for membership in IEC.	
	ii) The popularity of the newsletter.	
	iii) The beginnings of IEC.	
	iv) The content of the newsletter.	(1 point)
6(b)	According to lines 1-6, what is the purpose of the IEC newsletter?	
	ANSWER:	
		(3 points)
6(c)	According to lines 1-6, how can members of IEC be actively involved in the	
	newsletter?	
	ANSWER:	
	ANSWER	(3 points)
6(d)	What criticism is made regarding the Clintjazz course?	
	COMPLETE THE SENTENCE.	
	It is	
	K IS	(3 points)
6(e)	What can visitors learn from the Soundbox website?	
	ANSWER:	
	11.000	(3 points)
6(f)	According to the review of Dict-Art, what is "disappointing" about the visual	
· /	presentation? Name ONE thing.	
	ANSWER:	(3 points)
		· 1
	(QUESTION $6 = 16 \text{ points}$)	

/המשך בעמוד 12/

PART IV: CLOZE EXERCISE (10 points)

7. Fill in the missing words (<u>ONE</u> WORD IN EACH SPACE); the missing word may be any part of speech. Pay special attention to spelling, grammar and punctuation. (10 points; 1 point for each correct word)

The world is getting louder and louder. More noise than ever is being (1......)

CAN YOU TURN THAT DOWN, PLEASE?

by air conditioners, car alarms, etc. It keeps us awake at night and can prevent us from
(2) during the day. This situation (3) led some
people to declare a war against noise. Ed Ritter is one such person.
Ritter, who lives (4) an airport, dislikes motorcycles and loud music,
but not surprisingly, he hates airplanes (5). Three years ago, he
founded the No Noise Association, whose main (6) is to do
something about flights taking off and landing at night (7) 11 p.m.
and 6 a.m.
Thanks to the efforts of organizations like No Noise, several American cities have
increased their anti-noise activities. One example is New York, (8)
a group called Silent Night has been very (9) in reducing the levels
of noise at night-clubs.
However, Ritter is still not satisfied. "Some 30 million Americans suffer from noise-related
hearing loss. (10) our cities take the problem of noise production
seriously, there will be a lot more victims of noise pollution," he warns.

/המשך בעמוד 13/

אנגלית, חורף תשס״ה, מסי 908653, <u>90</u>

- 13 -

PART V: WRITING TASKS (20 points)

Write in English on BOTH of the following topics, no. 8 and no. 9. Write about 120-130 words on each topic.

- 8. A teen magazine has asked readers to describe their ideal summer job. Write a passage for the magazine describing one or two summer jobs that are ideal for you and their special advantages. You may relate to your own experience or that of others. You may also relate to the article "Too Young to Work?"
- 9. Your school newspaper has asked students to write on the following topic: It has been suggested that in order to raise the academic level in high schools, school time should be spent only on studies and not on social activities such as school trips, sports competitions, etc.

Do you think such a policy can achieve its purpose? Why or why not? Write a passage for the paper, stating and explaining your opinion. In addition, you may make your own suggestions for raising the academic level in high schools.

בהצלחה!

<u>אנגלית, חורף תשס״ה, מס׳ 908653, 09</u>

- 14 -

+

Use this page and the next (nos. 14-15) for writing a rough draft for topic no. 8.

- 15 - <u>אנגלית, חורף תשס״ה, מס׳ 908653, 09</u>

+

<u>אנגלית, חורף תשס״ה, מסי 908653, 90</u>	- 16 -	
rite your <u>final</u> version of topic <u>no. 8</u> here:		

<u>99 ,908653 מסי מסי אנגלית, חורף תשסייה, מסי</u> - 17 -

Use this page and the next (nos. 17-18) for writing a rough draft for topic no. 9.

+

T 7

+

- 18 - <u>אנגלית, חורף תשסייה, מסי 908653, 90</u>

+ +

פר - 19 - אנגלית, חורף תשסי <i>יה, מסי</i> 908653 - 19
Write your <u>final</u> version of topic <u>no. 9</u> here:

בהצלחה!

זכות היוצרים שמורה למדינת ישראל אין להעתיק או לפרסם אלא ברשות משרד החינוך התרבות והספורט